De Tijd

Wat de pers over ons zeggen

De Tijd: De koning van de dimsum is terug

By In Uncategorized

Waar vind je de beste Chinees van ‘t Stad? Aan het antwoord op die vraag hebben Antwerpenaren een hele kluif. Je zou Cuichine of Lam & Yin kunnen noemen, twee restaurants die de Chinese keuken samenbrengen met kwaliteitsingrediĆ«nten van bij ons. Of Lung Wah, een van de lekkerste adressen in de Chinese wijk.

Een andere naam die lang op die shortlist stond, was Fong Mei, ook al in de Chinese wijk. Daar kon je volgens kenners nog de authentieke Kantonese keuken proeven. De dimsum daar scoorde zelfs in gidsen als Michelin en Gault&Millau, samen met de gewokte kreeft en de geroosterde eend. Scoorde, want een dik jaar geleden verkocht het duo achter Fong de zaak en verdween uit beeld.

Intussen maakten ze hun comeback met Mmei/5 Flavors, hun nieuwe restaurant op het Zuid. En het lijkt alsof ze nooit zijn weggeweest. Het interieur getuigt nog altijd van een voorkeur voor lichte kitsch en de bediening is er nog altijd nonchalant – en eerder chaotisch bij grote drukte. Op de openingsavond werkte de dampkap niet. En dus ging Sim Ka Yee, die voor de zaal zorgt, dan maar geregeld de voordeur openzetten om wat frisse lucht binnen te laten. Bij een tweede bezoek, twee weken later, konden we nog altijd niet met een kaart betalen. Maar wie de dimsum proeft, is al snel gewonnen voor dit nieuwe zaakje.

Een portie sieuw mai, die klassieker met gehakt varkensvlees, zet meteen de toon: dit is een portie hartige comfortfood. En met 5 euro voor vier van die heerlijke hapjes is Mmei voor zowat elk ander restaurant op het Zuid een voorbeeld als het erop aankomt superieure prijs-kwaliteit te leveren. Dat geldt eigenlijk voor de hele kaart, van een portie pikante inktvis (6 euro) tot de krokante sesamballen als dessert (5 euro). Die sesamballen – een krokant, warm deeg rond een pasta van zwarte sesam – zijn lekker, maar het beste dessert is een portie Tong Yuen (5 euro). Dat is een verzamelnaam voor zoete dimsum. Hier levert dat een fluffy rijstdeeg op dat zo zacht is als een hotelkussen, het perfecte omhulsel voor alweer die zalige zwarte sesampasta.

Lekkere Kantonese comfortfood voor weinig geld. Een plek waar je zonder je portemonnee te plunderen geregeld kan terugkomen.

Chef Leung Kwai Lam maakte van het jaar stilte gebruik om rond te reizen in Aziƫ. Daardoor is de kaart niet langer beperkt tot de Kantonese keuken, maar duiken ook andere gerechten op. Zo kregen we als hapje atjar tjampoer, die Indonesische ingelegde zoetzure groenten. Ook een paar Maleisische klassiekers, met daarin onder meer tarowortel, staan op het menu.

Is dit nu voortaan de beste Chinees van ‘t Stad? Lam & Yin is geraffineerder en Cuichine is hipper. Maar dit is wel een plek die veel ongecompliceerd eetplezier voor weinig geld geeft. En dat kan over niet zo heel veel adressen in Antwerpen worden gezegd.

Link: https://www.tijd.be/sabato/proefwerk/de-koning-van-de-dimsum-is-terug/9770189.html